Iina Soiri eteläisestä Afrikasta: Tiedettä ja joukkovoimaa tarvitaan entistä enemmän

Tiedefoorumin avajaiset tyhjyyttä kumisevassa konferenssikeskuksessa.

Varsinainen kontrasti. Saapuessani tyhjänä ammottavaan Etelä-Afrikan Tiede – ja teollisuuden tutkimuskeskuksen (CSIR) konferenssikeskukseen muistui mieleen viime vuoden hulina ja hälinä. Silloin meitä oli 3000, nyt ehkä 30 osallistujaa, jotka saivat tulla fyysisesti paikalle vuoden 2020 Tiedefoorumin avajaisiin. Tänä vuonna ei tarvinnut käyttää kyynärpäätaktiikkaa muuhun kuin tervehdykseen, sillä normaalisti erilaisista näyttelyissä pullisteleva messuhallikin oli ihan tyhjä ja suuressa salissa kaikui ainoastaan online-monitorien hiljainen humina.

Maailma on vuodessa tosiaan muuttunut, mutta se ei tieteen tekoa ja siitä puhumista estä – päinvastoin. Etelä-Afrikan tiede- ja innovaatio-osasto päätti pitkän harkinnan jälkeen pitää järjestyksessään kuudennen vuosittaisen tiedefoorumin juuri siksi, että nyt jos koskaan globaalia keskustelua ja yhteistoimintaa tieteestä ja sen asemasta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Samalla valmistauduttiin maassa ensi vuoden lopulla pidettävään Maailman Tiedefoorumiin. Molempien tiedefoorumien teemana on ’Tiedettä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden eteen’ (Science for Social Justice).

Iina ja palkittu HIV-AIDS –tutkija Quarraisha Abdool Karim, joka tutkimustyössään keskittyy nimenomaan nuorten naisten suojaamiseen HIV-tartunnalta
Epidemiologi ja palkittu HIV- ja koronatukija Sarim Abdool Kalim vastaanottaa elämäntyöpalkinnon Tiedeforumin avajaisissa

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus olikin hyvin esillä avajaisissa, sillä yhdessä tämän vuoden yhteistyökumppanin Ihmistieteiden tutkimusneuvoston (Human Sciences Research Council HSRC) kanssa järjestetyissä avajaisissa kuultiin chileläisellä ’Strait of Magellan’ – tiedepalkinnolla kunnioitettua maailmallakin laajasti tunnettua Abdool Karimin tutkijapariskuntaa. Intialaista syntyperää oleva pariskunta on omistanut 35-vuotisen uransa paitsi apartheidin ja korruption vastustamiselle, myös HI-viruksen tutkimukselle sekä kamppailulle taudin oikeanmukaisen hoidon varmistamiseksi. Salim Abdool Karim on ollut myös viime ajat paljon esillä johtaessaan maan koronavalmiustoimikunnan lääkäriryhmää.

Niin, nyt koronan viedessä kaiken huomion harva muistaa Etelä-Afrikan 90-luvun kummallista punajuuren ja inkiväärin nauttimiseen perustuvaa koko AIDS-epidemian kieltävää politiikkaa. Vasta tämän vuosituhannen alussa maan politiikan sai käännettyä Abdool Karimin & kumppanien tieteeseen ja tuhansien aktivistien joukkovoimaan perustuva aktiivinen vastarinta. Tällä hetkellä lähes kaikki maan yli 7 miljoonasta HIV-positiivisesta ovat valtion kustantaman lääkityksen piirissä. Tutkijoiden työ on nyt keskittynyt nimenomaan kaikkein haavoittuvimpien ryhmien suojaamiseen ja hoitamiseen, sillä uusista tartunnoista neljännes ilmenee 15-24 –vuotiailla naisilla. Vasta muutama viikko sitten eteläafrikkalaisjohtoinen tutkijaryhmä julkistikin kehittäneensä parin viikon välein pistoksella annettavan estolääkkeen.

Pääosa tiedefoorumista pidettiin virtuaalialustalla (https://esastap.org.za/2020/11/30/science-forum-south-africa-2020-sfsa2020/), jossa oli tarjolla noin 50 tapahtumaa tekoälystä ilmastonmuutokseen ja akateemisen työllisyyden varmistamisesta avaruusteknologiaan.

Eurooppalaiset tieteen ja korkeakoulutuksen kumppanit olivat hyvin esillä #TeamEurope –hengessä ja saatiinpa avajaisiin myös Suomen tiede- ja kulttuuriministerin Annika Saarikon tervehdys.

Koronan vaikeuttaessa entisestään nuorten työllisyyttä koko mantereella Suomi päätti yhdessä Saksan kanssa panostaa webinaariin, jossa kuultiin hyviä käytäntöjä opiskelijoiden työelämävalmiuksien parantamiseksi. Haaga-Helian AMK:n ja Oulun yliopiston yhdessä Pretorian, Johannesburgin, Zulumaan ja Sheffield Hallandin (UK) vetämä SUCSESS –hanke https://www.sucsessproject.co.za/ esitteli ensimmäisen vaiheen tuloksiaan, jossa ilmeni minkälaisia toiveita yrityksillä on opiskelijoiden työelämävaatimusten suhteen. Samassa webinaarissa oli myös esillä Saksan kaksoistutkinto (Dual Education Model) ja irlantilaisten yhteistyössä Free State (UFP) ja Kapin niemimaan teknologisen yliopiston (CPUT:n) kanssa kehittelemä työelämään integroitu oppiminen (WIL). Teknologian siirtoa käsittelevässä webinaarissa nähtiin myös suomalainen osallistuja Demola-innovaatioyrityksestä https://www.demola.net/, joka luo yhteyksiä opiskelijoiden innovaatioille ja yrityselämälle.

Myös täällä laajalti webinaariväsymyksestä kärsivää tiedeyhteisöä tapahtuma piti hyvin otteessaan, sillä yleisöä oli pelkästään webinaarialustalla yli 1500 ja lisäksi toistaiseksi tuntematon määrä seuraajia sosiaalisessa mediassa (FB ja youtube).

Yksi isoista keskustelunaiheista oli avoin tiede, ja webinaarissa kerrattiin ensimmäisessä Tiedefoorumissa 2015 syntyneen Afrikan avoimen tieteen alustan syntyä ja tavoitteita http://africanopenscience.org.za/. Etelä-Afrikka on tänä vuonna ollut AU:n puheenjohtaja, ja pitänyt hyvin esillä mantereen tiedeyhteistyötä ei ainoastaan koronan, mutta muiden yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi. Se onnistumiseksi maiden tulee pitää kiinni avoimen datan periaatteestaan ja sijoittaa AU:n suosittama vähimmäismäärän 1 % BKT:sta tieteeseen ja tuotekehittelyyn.

Suomen Etelä-Afrikan lähettiläs Anne Lammila ja Etelä-Afrikan kommunikaatioministeri Stella Abrahams Forge Academian avajaisissa marraskuussa 2020.

Loppuistunnossa pureuduttiin myös neljännen teollisen vallankumouksen (4IR:n) vaatimaan valtavaan nuoren väestön koulutusurakkaan. Tässäkin tavoitteessa Suomella on ollut viime aikoina uutta annettavaa, sillä Nokian rahoittamana paikallinen koulutusyritys Forge avasi yhdessä EduExcellencen kanssa digitalisaatioon ja muihin tulevaisuuden taitoihin keskittyvän akatemian https://forge.myvcampus.com/. Akatemiassa aloittaa 30 opiskelijaa heti vuoden 2021 alussa. Toivottavasti tavataan tämänkin porukan kanssa ’oikeasti’ CSIR:n messuhallissa ensi vuoden maailman tiedefoorumissa.

Nokian Forge Academian koulutuskokonaisuus perustuu EduExcellencen osaamiseen, kuvassa Asko Mononen ja Tuija Pulkkinen välissään Pretorian lähettiläs Anne Lammila ja oikealla Business Finlandin Camilo Ramadan.


Iina Soiri
TFK-asiantuntija eteläinen Afrikka

@MamaSoiri @FinEmbPretoria

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s