Jaakko Skantsi Abu Dhabista: Katse kohti tähtiä ja kuuta

GCC-maista erityisesti Arabiemiirikunnilla ja Saudi-Arabialla on hyvinkin kunnianhimoisia tavoitteita avaruusteknologiassa ja -tutkimuksessa. Ponnisteluja verrataan alueella usein Yhdysvaltain avaruusohjelman alkuvaiheisiin: ohjelmien nähdään innostavan ja kannustavan uusia nuoria sukupolvia STEM-aineiden pariin, opiskelemaan alaa ja nostamaan kansakunnan tietotaitoa globaalissa kilpailussa.

Yhdysvaltain Artemis-ohjelmalta odotetaan vastaavaa STEM-aineiden renessanssia maan oppilaiden ja opiskelijoiden keskuudessa. Niin Saudi-Arabia kuin Arabiemiraatitkin näkevät avaruusteknologian ja –tutkimuksen myös auttavan maita niiden ponnisteluissa öljyriippuvuuden vähentämisessä. Saudi-Arabia on ollut mukana mm. Kiinan Chang’4 –kuuluotaimen kehittämisessä (KACST) Ruotsin, Saksan ja Alankomaiden lisäksi. Arabiemiirikuntia tutkimuksen ja teknologiakehityksen katsotaan osaltaan auttavan myös esimerkiksi sen vesi- ja ruokaturvatavoitteissa – useat avaruuteen sopivat ratkaisut ovat muunneltuina relevantteja myös aavikon ympäröimässä kuivassa ja kuumassa maassa ja COVID:n myötä ruokaturvan merkitystä hallinnon piirissä nostettiin entisestään. Maa onkin ilmoittanut panostavansa mm. avaruudessa tapahtuvaan ruokaturvatutkimukseen. Tämä linkittyy myös maan haaveisiin miehitetyille Mars-lennoille. Tällä hetkellä juuri Arabiemiirikunnat näyttäytyvät alueella merkittävänä pelurina avaruussektorin osalta. Iranin vuonna 2004 aloittama ja useita vuosia johtama kilpailuasetelma on tasaantumassa lahden toisella puolella tehtyjen panostusten myötä.

Satelliitteja, luotaimia ja miehitettyjä lentoja

Vielä toistaiseksi paikkoja suurten avaruuspelureiden pöydissä ostetaan rahalla. Arabiemiirikuntien ensimmäinen astronautti Hazza Al Mansouri vietti kansainvälisellä avaruusasemalla kahdeksan päivää ’hyötykuorma-asiantuntijana’ syksyllä 2019. Roscosmokselle maksetun matkalipun hintaa ei ole paljastettu, mutta hyötykuorma-asiantuntijoita on esimerkiksi Nasalla ollut vuosien varrella niin KV-partnereilta kuin hyötykuorman omistavilta yrityksiltä ja konsortioilta sekä eri tutkimuslaitoksilta. Oma astronautti on ollut merkittävä tekijä kansakunnan imagolle. Maan oman tutkimuksen kehittämisen osalta Al Amal -luotain Marsiin on kuitenkin huomionarvoisempi ponnistus. Alle 10 miljoonan asukkaan maana Arabiemiirikunnat haluaa merkittäväksi avaruussektorin toimijaksi seuraavien vuosikymmenten aikana. Suunnitelmia ja visioita avaruuden osalta on maassa tehty seuraavalle 100 vuodelle. Mikäli vuonna 2006 alkanut maan avaruusbuumi jatkuu yhtä merkittävillä panostuksilla kuin tähän saakka, tarkoittaa se jatkuvaa ja huomattavaa investointia alan tutkimukseen ja tuotekehitykseen pidemmälläkin aikajänteellä – liittyi se sitten satelliittitekniikkaan, miehitettyihin lentoihin, mikrosatelliitteihin, ulkoavaruuden tutkimukseen ja luotainlentoihin, avaruussäähän tai näihin liittyvään muuhun kehitystyöhön.

Vierihoitoa

Avaruustutkimus ja -teknologia ja siihen liittyvät projektit on nähty keinona vivuta Arabiemiirikuntia nopeutetussa aikataulussa merkittäväksi tietoyhteiskunnaksi. Maan ensimmäinen satelliitti ”DubaiSat-1” (2009) oli lähes täysin korealaisten tekemä. Muutamia vuosia myöhemmin ”DubaiSat-2”:n myötä työ jakaantui jo tasaisemmin, lähes 50/50 emiraatien osalta. Viisi vuotta tämän jälkeen vuonna 2018 laukaistu ”KhalifaSat” oli pääosin emiraattien oman työn tulosta. Vastaavanlaista ”vierihoitoa” on alan tutkimus- ja kehitystyössä käytetty hyväksy myös loppukesästä Japanista laukaistun Al Amal Mars-luotaimen osalta. Coloradolaisen yliopiston (Laboratory for Amospheric and Space Physics, Colorado Boulder), Berkleyn sekä Arizona State yliopistojen kanssa yhteistyötä teki joukko emiraatti-insinöörejä ja -tutkijoita.

Huomattavaa oli, että hankkeeseen osallistuneiden emiraattien keski-ikä oli alle 30 vuotta ja heistä 80 % oli naisia. Vaikka vetovastuu oli tällä kertaa vielä vahvasti yhdysvaltalaisilla tutkijoilla ja insinööreillä, emiraattien oman avaruustutkimuksen tietopääoman kerryttäminen oli yksi projektin tavoitteista. Toivo-luotain (Al Amal) keskittyy Marsin tutkimisessa planeetan sääilmiöiden ja ilmaston tutkimiseen. Naisten voimaantuminen ja mahdollisuus meriittien kautta työelämässä nousuun toiminee huomattavana motivaationa monelle nuorelle emiraattinaiselle.

Kohti kuuta

Arabiemiirikuntien MBR-avaruuskeskus ilmoitti vastikään uudesta 10-vuotissuunnitelmasta, joka pitää sisällään mm. kuulennon (luotain), Mars-avaruuskaupungin rakentamisen simulointia, tutkimusta sekä varmasti osittain julkisuuskuvaa varten, ja useita satelliittiohjelmia. Vielä ei ole selvää, linkittyykö Arabiemiirikuntien kuulento jollain tavalla Nasan Artemis-projektiin. Maa hakee projekteillaan usein myös vahvaa wow-efektiä. Samalla täytyy kuitenkin huomioida, että hankkeet ovat kasvattaneet maan tietopääomaa avaruustutkimuksen osalta myös vertaisarvioitujen tutkimusten merkittävän kasvun myötä – mikäli maa onnistuu nostamaan osaamistaan, ehkä hieman omantakeisestikin, ei kai valittua reittiä voi arvostella.

Arabiemiirikunnat käynnisti myös kolmivuotisen ”Arabi-avaruuspioneerit” ohjelman arabialaisille tutkijoille. Ohjelmaan haki yli 37 000 henkilöä. Tietoyhteiskunnan rakentamisen ja vahvistamisen tavoitteena on myös houkutella Lähi-Idän alueelta lähtöisin olevat huippututkijat takaisin alueelle aivovuodon vähentämiseksi. Ainakaan toistaiseksi öljyn hintakriisi tai COVID eivät ole aiheuttaneet muutoksia maan suunnitelmiin – nyt punnitaan sitä, näkeekö maa avaruussektorin, niin kaupallisen kuin tutkimuksellisenkin, aidosti mahdollisuutena vähentää riippuvuuttaan hiili-vetytaloudesta. Tutkimuksellisesti maassa ei varmasti olla suurten avaruustutkimusmaiden tasolla vielä vähään aikaan – nyt voisi kuitenkin olla aika tarkastella mahdollisia yhteistyökumppaneita paikallisista korkeakoulujen yhteydessä sijaitsevista avaruustutkimuskeskuksista sekä itsenäisistä instituuteista, sikäli mikäli maa vain jatkaa valitsemallaan uralla.

Kirjoittaja toimii Team Finland Knowledge –erityisasiantuntijana Abu Dhabissa
Kuva: Jaakko Skantsi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s