Lahden alueella toimiminen – mahdollisuuksia ja haasteita Arabiemiirikunnissa, Omanissa, Saudi-Arabiassa ja Qatarissa

jaakkoskantsiMahdollisesti pieneltä tuntuvat asiat voivat olla joskus viestinnällisesti hyvinkin merkityksellisiä. Kielikellon mukaan suomeksi viestittäessä pitäisi välttää ”Gulfin alueella” -tyyppiä viittauksia, mikä on aivan ymmärrettävää. Alueella toimiville taas, sijainnista riippuen, Persianlahti voi tuntua hankalalta, vaikka sitä Kotimaisten kielten keskus suositteleekin. Arabianlahden käyttö ei tunnu sen helpommalta Iranin yhteydessä, eikä se suomalaisillekaan ole välttämättä tuttu termi, vaikka monissa arabimaissa se onkin ainoa maantieteellinen termi, jota kyseisestä lahdesta käytetään. Samoissa arabimaissa Persiaan viittaamista karsastetaan. Viittauksella GCC-maat (Gulf Cooperation Council) viitataan Persianlahden arabimaihin. Tietoisuus siitä, että sanastoon liittyy jännitteitä, voi olla tärkeää jo käytäessä alustavia keskusteluja mahdollisten paikallisten yhteistyötahojen kanssa. Vaikka keskustelua yhteistyöstä ei useinkaan käydä suomeksi, on hyvä tiedostaa näitä suomalaisesta näkökulmasta vähemmän merkityksellisiä yksityiskohtia – haluammehan tehdä aina hyvän ensivaikutelman.

Toinen tärkeä viestinnällinen seikka on rivien välistä lukemisen taito – Suomessa saatetaan tyynesti todeta aika suoraan, ettei yhteistyölle tällä hetkellä nähdä mahdollisuuksia, pahoitellaan ja poistutaan. Useassa muussa maassa tällainen suorasanaisuus tulkitaan loukkaavaksi, näin on myös arabimaissa. Kielteisen vastauksen saaminen on todella vaikeaa. Oman toiminnan kehittämisen kannalta suoran palautteen – mahdollisen syyn yhteistyön kariutumiselle – saaminen olisi usein kullanarvoista. Tätä tietoa ei välttämättä saa kovinkaan helposti selville.

”Ei se meri ole, vaan valtameri”

Riadissa australialainen kollegani totesi tapaamisessamme: ”Emme koe suomalaisia uhkana – teidän paikan päälle tulo voisi entisestään auttaa koulutuspuolen yhteistyökuvioita kaikkien osalta, niin saudien kuin muidenkin, onhan maineenne niin kova. Muistakaa kuitenkin, että vaikka Saudi-Arabiassa mahdollisuudet ovat uusien Saudi Visio 2030 mukaisesti valtavat, on läsnäolo fyysisesti paikan päällä ainoa keino käynnistää mitään merkittävämpää. Ensimmäisenä vuonna tutustutaan puolin ja toisin, toisena hiotaan yhteistyökuvioita kuntoon paikallisen tahon kanssa ja vasta kolmantena vuotena voi odottaa konkreettisia tuloksia. Saudimarkkinat eivät ole meri – ne ovat valtameri!”

Aika harvalla koulutusalan yrityksellä tai koulutusinstituutilla Suomesta on mahdollisuutta resursoida useammaksi vuodeksi kiinteämpää läsnäoloa esimerkiksi Saudi-Arabiassa. Yleisesti ottaen halu olla läsnä kaikilla suurilla markkinoilla johtaa helposti siihen, että jo valmiiksi ohuet resurssit venytetään niin olemattomiksi, ettei tulosta välttämättä saada aikaiseksi oikein missään. Klusterinomainen monitoimijayhteistyö, josta on jo esimerkkejä suomalaistoimijoidenkin kesken, voisi mahdollistaa keskitetyn läsnäolon – mielellään niin, että saman Suomi-tiskin takaa löytyisi niin maakuvatyötä, informaatioita mahdollisille tuleville opiskelijoille, korkeakoulu- ja tutkimuskontaktointia kuin puhdasta liiketoiminnallista koulutustoimintaa. Jalansijan saaminen paikallisesti mahdollistaa toiminnan kasvun laajemminkin.

Usein tiede- ja korkeakouluyhteistyö edesauttaa myös kaupallista toimintaa. Myös tiedediplomatia voi auttaa suomalaisten toimijoiden pyrkimyksiä vakiinnuttaa alueella asemaansa – alueeni maissa kaikki liittyy jotain kautta kaikkeen ja positiivinen ja yhteistyölähtöinen lyhytkin vierailu alueella korkeakoulussa tai tiedeinstituutissa maailmanluokan tutkijan tai tutkijaryhmän toimesta voi merkittävästi edesauttaa yleistä toimintaa alueella. Osa muista alueella toimivista maista on tätä keinoa onnistuneesti hyödyntäneetkin.

Kahvikuppi kahvikupilta

Alueella mahdollisuuksia on paljon. Jokainen juotu kahvikuppi vie eteenpäin – liiallinen suoraviivaisuus saatetaan kokea vieraaksi. Riittävä ajan löytyminen henkilöihin tutustumiseen on aina hyväksi ja jos satut saaman kutsun kotiin, pyri aina vastaamaan kutsuun myönteisesti. Aikataulut elävät usein viimetinkaan saakka. Varaudu siis kokousten ja tapaamisten aikataulujen muuttumiseen useampaankin kerran.

Toive

Mikäli liikutte alueella tai teillä on käynnissä jo yhteistyökuvioita, tai sellaisia valmistellaan – pitäkää myös meitä asiasta ajan tasalla. Ainoastaan tällöin voimme tukea teitä pyrkimyksissänne parhaalla mahdollisella tavalla.

Jaakko Skantsi,  Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija Abu Dhabissa (vastuualueena lahden alue)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s