Keskustelua opiskelijavalinnoista – Uruguayssa korkeakouluun kävellään sisään

0E4A5049

Uruguayssa vietettiin sunnuntaina mielenkiintoinen vaalipäivä. Kisa nykyisen hallituspuolueen ja suurimman oppositiopuolueen välillä oli tiukka ja toiselle kierrokselle lähdetään oppositiokoalition etulyöntiasemalla. Toisin kuin tällä puolella La Plata -jokea eli Argentiinassa, suuria mullistuksia ei ole näköpiirissä, vaikka valta vaihtuisikin. Uruguay on tunnetusti tasainen, konsensusorientoitunut, vahvan demokratian ja julkisten instituutioiden maa, jonka korruptiolukemat ovat minimaaliset Latinalaisen Amerikan mittapuussa.  Samanmielisyyttä presidenttiehdokkaiden kesken on esiintynyt erityisesti koulutuksen ja osaamisen kehittämisen tärkeyttä korostettaessa. On kuitenkin yksi korkeakoulukentän teema, joka voisi saada temperamenttisen käsittelyn osakseen, jos joku vielä uskaltaisi nostaa asian pöydälle – nimittäin korkeakouluopiskelijoiden valintaprosessit.

3,4 miljoonan asukkaan Uruguayssa julkisen sektorin tutkintoon johtava koulutustarjonta on maksutonta kaikilla tasoilla. Perinteisesti korkeakouluopintoihin mielivän on ollut siirryttävä pääkaupunki Montevideoon.  Viime vuosina korkea-asteen koulutustarjontaa on alettu levittämään maakuntiin yhdistäen koulutuksen saatavuutta alueiden kehittämiseen. Tälle vuosikymmenelle asti maksuton korkeakoulutus tarkoitti maan yhtä ja ainoata yliopistoa, Universidad de la Repúblicaa, tuttavallisemmin UdelaRia, jossa on nykyään kirjoilla reilut 130 000 opiskelijaa. Vuosittain uusia opiskelijoita tulee sisään noin 16 000 ja valmistuu noin 6000 (vuoden 2017 tietojen mukaan).

Uruguayn korkeakoulujärjestelmälle ominainen piirre on tasa-arvoperiaate, joka ei tunnista mahdollisuutta valikoida koulutukseen soveltuvia opiskelijoita. Perinteisesti kaikki lukiotodistuksen saaneet ovat tervetulleita niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.  Tämä on johtanut julkisen yliopiston kansoittumiseen ja osittain resurssien niukkuuteen. Yksityisellä puolella taas lukukausimaksut toimivat portinvartijana.

Usein todettuna ongelmana on opiskelijoiden alhainen valmistumisprosentti. Sisään otetuista kuitenkin n. puolet suorittaa perustutkintonsa loppuun, vaikkakin jopa tuplaantuneen opiskeluajan puitteissa. Maan suurimman yliopiston (UdelaR) rehtori Rodrigo Arim ei pidä tilannetta hälyttävänä, koska viime vuosina valmistuneiden määrä on noussut paljon nopeammin kuin opinnot aloittavien määrä. Vapaana olevan penkin puuttuminen luentosalista on kuitenkin painava syy sille, miksi yksityinen tutkintokoulutustarjonta kiinnostaa entistä enemmän niitä uruguaylaisia opiskelijoita, joilla on varaa maksaa opinnoistaan. Yleisestä käytännöstä poiketen maan viisi vuotta sitten perustettu teknologinen korkeakoulu, Universidad Tecnológica de Uruguay (UTEC) valitsee opiskelijansa painottaen toisella asteella tehtyjä valintoja ja opintomenestystä. Sekä korkeakoulu että opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä.

Muutama viikko sitten opposition presidenttiehdokas Luis Lacalle Pou uskaltautui kommentoimaan asiaa. Lacalle Pou kertoi puoltavansa valintamekanismien luomista, jos tulisi valituksi, varsinkin, jos tarjolla olisi myös etäopiskelumahdollisuuksia. Näillä hän tarkoitti samantyyppisiä opintoja, joita Suomessa voi suorittaa avoimessa yliopistossa. Lacalle Poun esiintuomalle ehdotukselle löytyy puoltajia, vaikka maan perinteinen korkeakoulukenttä jyrähtikin hänen kannanotostaan. Ehdotus liittyy laajempaan tarpeeseen tuoda koulutukseen mukaan osaamisperustaisuutta ja saada koko korkeakoulusektori aktiivisemmin mukaan maan kehittyvään innovaatiokenttään. On oletettavissa, että vaalien loppukirin aikaan epäsuosittu aihe jää taka-alalle mutta pulpahtanee jälleen pinnalle, kun arki koittaa.

Emilia Ahvenjärvi, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija Buenos Airesissa (vastuualueena espanjankielinen Latinalainen Amerikka)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s