Venäjällä Suomi on koulutuksen kärkimaa

sarieriksson

Suomalaisten ja venäläisten välillä tapahtuu tiivistä kulttuuriyhteistyötä. Suomi on venäläisille tuttu ja tunnettu matkailumaa, jossa on mahdollista nauttia puhtaasta luonnosta ja korkealaatuisista tuotteista. Suomalaista koulutusta ja osaamista arvostetaan Venäjällä, jossa yli 63 prosentilla väestöstä on korkeakoulututkinto.

Venäjällä Suomeen ollaan suhtauduttu perinteisesti erittäin positiivisesti ja tämä kehitys näyttää voimistuneen viimeisten kahden vuoden aikana. Ulkoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan peräti 71 prosenttia vastaajista ilmoitti suhtautuvansa Suomeen myönteisesti. Mitä enemmän vastaajilla on tietoa Suomesta, sen myönteisempää suhtautuminen on. Pietarissa jopa 95 prosenttia suhtautuu Suomeen myönteisesti. Erityisesti nuoret 18-24 –vuotiaat suhtautuvat Suomeen positiivisesti ja arvostavat Suomen korkeaa elintasoa, elämän laatua sekä koulutusta. Nuorille Suomi on mahdollinen ja mieluisa opiskelumaa. Suomeen saapuvista opiskelijoista venäläiset opiskelijat ovat jo vuosia olleet kolmen kärkimaan joukossa.

Suomalaisen koulutuksen laadukkuus ja erityispiirteet tunnistetaan myös kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa. Lokakuun ensimmäisellä viikolla Pasi Sahlberg keräsi salin täyteen koulutusalan asiantuntijoita Moskovassa EdCrunch –konferenssissa. Yleisö kuunteli tarkasti Sahlbergin viestit tasa-arvon merkityksestä kouluissa, leikin tärkeydestä ja kilpailusta vapaasta opetuksesta.

Suomalaisen koulutuksen vahvuudet tunnistetaan Venäjällä myös isojen kaupunkien ulkopuolella. Tämän sain lämpimästi huomata kun osallistuin Komin tasavallan koulutusfoorumiin. Koulutusfoorumin avajaispäivänä järjestettiin pyöreän pöydän keskustelu opettajille sekä koulujen rehtoreille suomalaisesta koulusta. Näillä opettajilla on valtava kiinnostus kehittää omaa työtään sekä koulujaan. Myös opettajien ja koulujen tärkeys alueellisessa kehityksessä on tärkeää. Opintomenestys takaa nuorille mahdollisuuden opiskella parhaissa yliopistoissa ja antaa näin tulevaisuuden kuvia paikallisille nuorille. Opettajan työn kehittämisessä, koulutuksen suunnittelussa sekä oppimisympäristön uudelleen järjestämisessä meitä suomalaisia kuunnellaan ja arvostetaan. 

Venäjällä on aina Pietari Suuren ajoista saakka uskottu koulutuksen ja tieteen voimaan. Vaikka Venäjän tiedeyhteisölle Venäjän heikko menestyminen kansainvälissä yliopistovertailuissa tuli yllätyksenä, ei se ole vienyt uskoa omaan korkeakoulutukseen.  Menestyminen kansainvälisissä korkeakouluvertailuissa on tullut osaksi korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaa vuonna 2013 aloitetun 5-100 –ohjelman kautta. Tämän erinomaisuuteen tähtäävän projektin tavoitteena on nostaa vuoteen 2020 mennessä viisi yliopistoa sadan parhaan joukkoon kansainvälisissä korkeakouluvertailuissa. Presidentti Putinin toukokuun 2018 ukaaseissa tiede on nimetty yhdeksi kansalliseksi projektiksi, joka on antanut uutta pontta Venäjän tieteen erinomaisuuteen tähtääville pyrkimyksille. Putinin ukaasit ovat eräänlainen hallitusohjelma, joiden tavoitteet olisi tarkoitus täyttää vuoteen 2024 mennessä.

Kansallisen projektin päätavoitteiksi on määritelty Venäjän nostaminen viiden johtavan maan joukkoon tutkimuksessa ja kehityksessä, tiedealan työpaikkojen houkuttelevuuden turvaaminen sekä kotimaisen tutkimuksen ja kehityksen rahoituksen kasvattaminen. Korkeakoulutuksen ja tieteen tärkeys yhteiskunnallisen kehityksen mahdollistajana huomioidaan. Korkeakoulutuksen ja tieteen kehityksessä kansainvälinen yhteistyö sekä tutkimus- ja opiskeluvaihto ovat tärkeitä. Tässä suomalaiset korkeakoulut ovat arvostettuja kumppaneita.

Vaikka venäläiset korkeakoulut ovat meille suomalaisille korkeakouluille hyviä ja tuttuja kumppaneita, on tätä yhteistyötä aina mahdollista kehittää ja parantaa. Kahdestoista Suomalais-venäläinen korkeakoulujen yhteistyöseminaari järjestetään Pietarissa 24-25.10.2019. Yhteistyöseminaari on tarkoitettu sekä suomalaisille että venäläisille korkeakouluille. Seminaarissa käydään läpi Suomen ja Venäjän korkeakoulujen nykytilannetta, päivitetään tilannekuvaa sekä kehitetään yhteistyön muotoja.  Seminaari järjestetään yhteistyössä Opetushallituksen ja Pietarin kansainvälisen vararehtorien yhdistyksen kanssa. Seminaari järjestetään St. Petersburg International Education Salon -tapahtuman yhteydessä. Korkeakouluilla on myös mahdollisuus osallistua seminaarin yhteydessä pidettävään St. Petersburg Science and Education Fair -messuille (24-27.10.2019). Tervetuloa mukaan!

Sari Erikssson, Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija, Moskova

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s