Sen saa minkä investoi – suomalainen korkeakoulutus sambamaan silmin

0E4A5044Työhöni koulutus- ja tiedeyhteistyön koordinaattorina kuuluu suomalaisen koulutuksen tunnettuuden nostaminen Brasiliassa. Suomalaista peruskoulutusta ei tarvitse paljon mainostaa. Kaikki täällä tuntuvat tietävän suomalaisten PISA -menestyksen. Curitiban kaupunki Etelä-Brasiliassa on kertonut adoptoivansa koko koulusysteemin Suomesta.
Entäpä suomalainen korkeakoulutus? Se tuntuu olevan vielä jokseenkin tuntematon alue. Yksittäiset toimijat ovat levittäneet Brasiliassa suomalaisen korkeakoulutuksen sanomaa ja osa on menestynytkin. Menestyjiä yhdistää säännöllinen käyminen tai edustus maassa, realistinen aikajänne (pajatso ei todellakaan aukene vielä vuodessa tai kahdessa) sekä se, että he ovat käytettävissä silloin kun brasilialainen osapuoli on halukas keskustelemaan.

Suuressa mittakaavassa suomalainen korkeakoulutusosaaminen on Brasiliassa kuitenkin vielä varsin tuntematonta. Tilastotkin kertovat vaatimatonta tarinaa. Viime vuonna suomalaisiin korkeakouluihin saapuneista tutkinto-opiskelijoista vain 0,8% tuli Brasiliasta.  Vertailun vuoksi, väestömäärältään yli puolet pienemmän Vietnamin prosenttiluku oli 11. Brasilialaiset ovat kuitenkin studyinfinland.fi –sivuston kävijätilastoissa sijalla 9. Miksi klikkaukset eivät sitten ohjaudu opiskelijavirraksi Suomeen?

Lienee parasta keskittää pohdinta niihin tekijöihin, joihin me suomalaiset voimme vaikuttaa. Suomalaisella korkeakoulutuksella ei ole olemassa samanlaista kansainvälisen lehdistön vahvistamaa menestysnäkyvyyttä kuin mitä PISA on tuonut perusopetukselle. Study in Finlandin sanoma kaipaa lisävahvistusta, koska Brasiliassa luottamus syntyy henkilökohtaisella kokemuksella tai kontakteilla. Koska tietoisuus suomalaisesta korkeakoulutusosaamisesta ei nykyisillä saapujavolyymeillä leviä puskaradion kautta, tulisi suomalaisten korkeakoulujen tulla täällä näkyvämmiksi ja levittää sanomaa myös itse.

Nämä maailman viidenneksi suurimmat korkeakoulumarkkinat aukeavat (erityisesti yksityinen puoli) kyllä niille, jotka ovat valmiita sijoittamaan oman panoksensa olemalla näkyviä, helposti saavutettavia, sietämällä erilaista aikakäsitystä ja käännättämällä lyhyet kuvaukset opetusohjelmien sisällöistä portugaliksi. Lisäksi tunnettuuskriisiä helpottaisi korkeakoulutuksen parissa toimivien yhdessä miettimä viesti siitä, mitä suomalainen korkeakoulutus pähkinänkuoressa on. Suomalainen korkeakoulutus tulisi siis tuotteistaa. Mitkä sinun mielestäsi ovat niitä teesejä, joita suomalaisesta korkeakoulutuksesta tulisi Brasiliassa ja muualla maailmassa levittää?

Jelena Santalainen, koulutus- ja tiedeyhteistyön koordinaattori, UM, Sao Paolo

Ps. Olen kokoamassa suomalaisten korkeakoulujen yhteistä iskuryhmää kansainvälisen korkeakoulutuksen messuille FAUBAI:hin Brasilian Belo Horizonteen huhtikuussa 2020. Messuja edeltävällä viikolla on tarkoitus esitellä suomalaista korkeakouluosaamista São Paulossa. Saat lisätietoa aiheesta laittamalla minulle sähköpostia osoitteeseen jelena.santalainen(at)formin.fi

FAUBAI on myös mukana ensi viikolla Helsingissä järjestettävien EAIE-messujen Brasilia -ständillä nro 57. Kannattaa käydä tutustumassa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s